Owoce borówki wyróżniają się dużą zawartością witaminy C.
Oprócz tego, w borówkach znajdują się witaminy z grupy B, PP oraz minerały, takie jak miedź, cynk czy selen.
Wzmacniają odporność, wspomagają pracę układu nerwowego oraz pracę mózgu. Bogate źródło antyoksydantów.
Pomagają utrzymać skórę i kości w lepszej kondycji.
Wpływają korzystnie na wzrok.
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Borówka
Agrest
Owoce agrestu obfitują w witaminę C.
Zawierają także witaminy z grupy B, prowitaminę A, żelazo, fosfor, magnez, miedź, potas, kwasy organiczne, taniny, flawonoidy.
Wspomagają naturalną odporność organizmu. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego, polecane są kobietom w ciąży.
Mają bardzo niski indeks glikemiczny.
Wspomagają koncentrację, łagodzą skutki stresu.
Dojrzały agrest działa przeciwnowotworowo.
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Agrest
Czereśnie
Owoce czereśni są źródłem witaminy C.
Zawierają także witaminę K i P.
Bogate w witaminy z grupy B, E oraz A, dzięki czemu korzystnie wpływają na stan skóry i włosów.
Duża dawka witaminy B5 pomaga zwalczyć artretyzm, zapalenie stawów.
Wspierają prace jelit. Regulują ciśnienie tętnicze. Zawarty w nich Jod wspomaga pracę tarczycy.
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Czereśnie
Wiśnie
Owoce wiśni są źródłem witamin B2, A i C i K oraz składników mineralnych takich jak potas, sód, mangan czy miedź.
Zawierają również błonnik, pektyny i melatoninę podnosząc wydajność snu.
Redukują zawartość złego cholesterolu w organizmie. Wzmacniają odporność. Przyspieszają leczenie różnego rodzaju infekcji.
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Wiśnie
Śliwki
Owoce śliwki są bardzo dobry źródłem witaminy K.
Zawierają także witaminy A, C, E, B6.
Są źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, polifenoli oraz błonnika.
Wspomagają pracę jelit.
Mają niski indeks glikemiczny.
Wspomagają koncentrację.
Mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Śliwki
Morele
Owoce moreli są bogate w witaminę A, C, E, PP, witaminy z grupy B.
Są źródłem błonnika i soli mineralnych takich jak fosfor, potas, wapń i żelazo.
Wysoka zawartość beta-karotenu i zeaksantyny w morelach sprawia, że są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami, pomagając zwalczać w organizmie wolne rodniki.
Wzmacniają organizm i wspierają pracę wątroby.
Mają działanie krwiotwórcze.
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Morele
Brzoskwinie
Owoce brzoskwini są bogate w witaminy A, B2, C, PP i EE.
Zawierają kwas foliowy i beta-karoten wpływający korzystnie na kondycję skóry.
Są dobrym źródłem minerałów takich jak potas, magnezu, fosfor, cynk, miedź mangan czy bor.
Mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mięśni, zapobiegają skurczom.
Wykazują działanie przeciwbakteryjne, wspomagają krążenie.
Zmniejszają ryzyko osteoporozy.
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Brzoskwinie
Jeżyny
Owoce jeżyn są bogaty źródłem witaminy C oraz minerałów w tym żelaza, wapnia magnezu, witamin z grupy B (B6, tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy) oraz witaminy E, A i K. M.
Wzmacniają odporność, wspierają działanie układu nerwowego oraz pracę mięśni.
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Jeżyna
Szparagi
Szparagi są dobrym źródłem witaminy A, C witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, fosfor, magnez i żelazo.
Wzmacniają organizm.
Wspierają układ trawienny.
Dzięki zawartości kwasu foliowego polecane w diecie kobiet w ciąży. Wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.